majatalo.org hahmologo

     
EtusivuKeskustelutRoolipelitLiveroolipelitStrategiapelitMuu materiaaliLinkitWeb kortitFaq

Helppo hame

Tarvitset
Kangasta

1. Leikkaa kankaasta kuvan mukaisia paloja. Paloja kannattaa tehdä viisi tai kuusi. Kolmion yläosan leveys pitäisi kaikkien palojen yläosien leveydet yhteenlaskettuna olla enemmän kuin vyötärösi ympärysmitta. Esim. jos vuotärösi ympärysmitta on 70 cm, tarvitset kuusi palaa joiden yläosan leveys on vaikkapa 13 cm (6 x 13 =78cm) Alaosan leveydellä ei niin ole merkitystä, kunhan se on isompi. Kolmion pituus on haluamasi hameen pituus + muutama sentti saumanvaroja. Kauniimman hameen saat muotoilemalla kiilojen alaosat kaareviksi.

2. Ompele palat kiinni toisiinsa. Jätä yksi palojen välinen pituussauma tässä vaiheessa vielä kokonaan auki. Ompele alareunaan päärme. Mikäli hamessasi tietyn palan on oltava edessä, ole tarkkana, että avoin sauma on hameen sivulla tai takana, riippuen siitä, mihin kiinnityksen haluat.

3. Leikkaa kankaasta suikale, josta ompelemalla siistit itsellesi kiinnitysnauhan hamelle. Suikaleen täytyy olla pidempi kuin vyötärösi ympärysmitta. Kiinnitä suikale hameen yläosaan jättäen suikaleen päät yli reunoista. Tässä vaiheessa voit rypyttää hameen oikean kokoiseksi. Esimerkkimme mukaan hameesta pitäisi rypyttämällä ottaa kahdeksan senttimetriä pois. Ompele nauha kiinni hameeseen. (kuvassa vain kolme palaa kuuden sijaan)

4.Testaa, onko hame sopiva. Jos on, ompele viimeinen suikaleiden välinen sauma kiinni, mutta jätä sen yläosa kuitenkin noin 10-15 cm matkalta auki.

5. Pue hame yllesi, kiinitä nauhalla ja valmista tuli. Vaihtoehtoisesti voit solmimisen sijaan ommella hameeseen nappikiinnityksen. Samalla tekniikalla voit tehdä itsellesi myös viitan.


Supi