majatalo.org hahmologo

     
EtusivuKeskustelutRoolipelitLiveroolipelitStrategiapelitMuu materiaaliLinkitWeb kortitFaq

Kuinka kirjoitat hyvän pahan

Usein näkee kirjoituksia, kuinka voidaan tehdä todentuntuinen sankari tai sankaritar tarinaan. Usein väheksytty, mutta aivan yhtä tärkeä hahmo, on tarinan roisto. Hänet täytyy myös hyvin suunnitella, jotta hän olisi uskottava. Usein samat ohjeet pätevät niin roistoon kuin sankariinkin, mutta ohessa on muutamia tekijöitä, jotka kannattaa pitää mielessä "pahista" kirjoitettaessa.

1. Älä pelkää
Pahan hahmon tarkoitus on pelottaa lukijaa, mutta ei sinua. Mikäli paha hahmo alkaa pelottamaan sinuakin, et pysty kirjoittamaan sitä kunnolla. Pintapuolisesti kirjoitettu roisto voi olla helpompi kirjoittaa, mutta ei se ole uskottavakaan. Kirjota ylös kaikki kauheudet, jotka roisto on tehnyt niin saat samalla mukavia yksityiskohtia, joita viljellä myöhemmässä vaiheessa.

2. Pahoilla hahmoillakin on hyvä puolensa
Kukaan ei ole pelkästään hyvä tai paha. Roistolla voi olla myös pehmeämpi puolensa, ehkä se liittyy naisiin, lapsiin, eläimiin tai tiettyyn piirteeseen ihmisissä. Roistosi on uskottavampi, mikäli hänessä on jotain hyvääkin. Poikkeuksena tästä tietysti demonit ym.

3. Syy Kirjoittajana sinun pitää tietää roiston syy olla roisto. Pitämällä toiminnan syyn mielessäsi, roiston toiminta on loogisempaa, eli uskottavampaa.

4. Luokka
Roistoja on monenlaisia. Eri näköisiä, eri taustoista, erilaisia. Nämä tekijät vaikuttavat siihen, millaisena lukijat kohtaavat roiston. Huumediileri toimii, pukeutuu ja puhuu eri tavoin kuin yrityspomo. Mieti myös näitä seikkoja.

5. Alä vedä yli
Vaikka sinun pitääkin kirjoittaa monipuolisesti, älä innostu liikaa. Tee roistoistasi niin pahoja kuin heidän tarinaa kantaakseen pitää olla, mutta ei sen enempää. Muutoin heistä tulee epätodellisia tai tarina jää roiston rinnalla toissijaiseksi.

6. Ympäristö
Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta roisto, joka on tulevaisuudesta tai keskiajalta pitää kirjoittaa eri tavalla. Yhteiskunta muuttuu ajan mukana ja menneisyyden roisto ei ehkä ole roisto nykyaikana. Esimerkiksi noituus oli keskiajalla kuolemaan johtava tie, mutta nykyaikana näin ei ole.

7. Tarvitsetko roistoa?
Älä käytä roistoa, ellet tarvitse sitä. Tarpeeton roisto on häiritsevä tekijä. Roistolla täytyy olla syy olemassaoloonsa.

(Artikkeli on suomennettu Ruth Kercen luvalla)
Ruth Kerce